Nieuws

Tochtvrij ventileren met het Plafair luchtverdeelpaneel in ‘Frisse scholen’

Werkingsprincipe

Het textiele Plafair Luchtverdeelpaneel is een afgeleide van de standaard luchtverdeelslang. De textiele onderzijde van het Plafair luchtverdeelpaneel is luchtdoorlatend over het gehele oppervlak. Hierdoor ontstaat een gelijkmatig uitblaaspatroon met een zeer lage luchtsnelheid. De basis uitvoering van het ventilatiepaneel wordt toegepast voor isotherme of koelere toevoerlucht. Afhankelijk van het temperatuurverschil tussen de inblaaslucht en de ruimtelucht zal, door het verschil in dichtheid, de koelere inblaaslucht langzaam de verblijfszone bereiken.

Programma van eisen – Frisse scholen

In het Programma van eisen – frisse scholen is er veel aandacht voor het tochtvrij ventileren van het klaslokaal. Er zijn drie ambitieniveaus vastgesteld: klasse C (voldoende), klasse B (goed) en klasse A (uitmuntend). In dit artikel richten we ons op de toepassing van de Plafair luchtverdeelpanelen om klasse B (goed) in een klaslokaal halen.

In een lokaal is een ventilatiesysteem met mechanische luchttoevoer voorzien van warmteterugwinning met een minimaal rendement van 75%. Het ventilatiesysteem heeft een variabele luchtvolumestroom, geregeld op basis van de CO2-concentratie in de ruimte. Om aan de Klasse B-eis te voldoen is normaliter een ventilatiecapaciteit vereist van minimaal 8,5 dm³/s (30,6 m³/uur) per persoon. Dit komt bij een lokaal met 30 kinderen en een leerkracht neer op een luchthoeveelheid van 950 m3/h. De luchtsnelheden in de leefzone mogen ‘s zomers niet hoger dan zijn dan 0,20 m/s.

Ideale combinatie

Mede door de aangescherpte eisen omtrent warmteterugwinsystemen (EU-verordening 1253) hebben de WTW units veelal een minimaal thermisch rendement van 80%. Hierdoor wordt de inblaas(onder)temperatuur vrijwel nooit hoger dan 4 K ten opzichte van de ruimtelucht. Deze geringe ondertemperatuur maakt het toepassen van de Plafairpanelen ideaal. Hierdoor ontstaat een gelijkmatig uitblaaspatroon met een zeer lage luchtsnelheid. Bij een ondertemperatuur van 4 K is een Plafair luchtverdeelpaneel van 1200×600 mm in staat om tochtvrij 320 m3/h lucht toe te voeren. Per lokaal zijn dus 3x Plafairpanelen vereist om de totale luchthoeveelheid van 950 m3/h toe te voeren.

Andere voordelen

De Plafair luchtverdeelpanelen kunnen doorgekoppeld worden. Hierdoor is het mogelijk om 3 panelen luchtzijdig aan te sluiten met bijvoorbeeld 2x Ø 250 mm aansluitingen. Door het geringe gewicht hoeven de panelen niet afgehangen worden en rusten ze in het profiel van het systeemplafond. Dit scheelt aanzienlijk in de montagekosten. Het plenum is van luchtdicht textiel en hierdoor flexibel waardoor bovenliggende obstakels of een geringe hoogte boven het plafond niet direct tot een probleem hoeven te leiden. De geheel vlakke (vaak witte) textiele onderzijde vormt een strakke eenheid met het systeemplafond en heeft een positieve invloed op de ruimtedemping. Meer info: zie www.plafair.nl of bel BLT Luchttechniek (076-5427637)

Vragen over onze producten en/of diensten?

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de mogelijkheden van onze producten voor jouw project? Wil je weten hoe je een tochtvrij, comfortabel binnenklimaat realiseert op jouw locatie? We bespreken alle mogelijkheden graag met je. Neem contact met ons op via het formulier hiernaast.

Vul hier je gegevens in