Een vaak voorkomend probleem bij toepassing van inductieunits in een ruimte is de beperkte (primaire) luchthoeveelheid die de unit kan toevoeren. Inductieunits brengen veel lucht in beweging maar voeren relatief weinig verse lucht toe. Wanneer er meer lucht toegevoerd moet worden dan de inductieunits aan kan, zullen er aanvullende inblaasvoorzieningen geplaatst moeten worden. Bij toepassing van ‘gewone’ plafondroosters, zoals bijvoorbeeld wervel- of meerzijdige uitblaasroosters, is het risico groot dat de uitblaassnelheden van de inductieunits en de roosters elkaar nadelig beïnvloeden. Wanneer twee luchtstromen tegen elkaar in staan te blazen valt de lucht immers naar beneden.
Het Plafair luchtverdeelpaneel werkt volgens een ander principe. De textiele onderzijde van het paneel is luchtdoorlatend over het gehele oppervlak. Hierdoor ontstaat een gelijkmatig uitblaaspatroon met een zeer lage luchtsnelheid. Afhankelijk van het temperatuurverschil tussen de inblaaslucht en de ruimtelucht zal, door het verschil in dichtheid, de gekoelde inblaaslucht langzaam naar beneden komen.
Het zijn deze lage inblaassnelheden die de combinatie met een inductieunit zo ideaal maakt. Het paneel kan gewoon naast de inductieunit geplaatst worden wat een hoop kanalenwerk scheelt. Bij eventueel verwarmde lucht profiteert het paneel van de hoge inblaassnelheid van de inductieunit. De verwarmde inblaaslucht uit het paneel wordt dan in beweging gebracht door de inductieunit. Bijkomend voordeel van een Plafair luchtverdeelpaneel is dat deze niet gebonden is aan een minimale luchthoeveelheid en dus gecombineerd kan worden met een VAV-klep (vraaggestuurd ventileren).
Het Plafair luchtverdeelpaneel is leverbaar in 1200×600 mm en 600×600 mm. Ook kunnen de panelen op maat gefabriceerd worden. Meer info is terug te vinden op www.plafair.nl