Gasloos Nederland
Nederland moet van het gas, dus zullen we ze nog vaker tegen gaan komen: kanaalunits. Platte units welke middels een omkeerbare warmtepomp geschikt zijn om ruimten onafhankelijk van elkaar te koelen of te verwarmen. Veelal hebben ze ook een verse luchtinlaat, zodat er ook aan de ventilatie-eisen voldaan kunnen worden.
Zichtbaar
Een trend in bouwend Nederland is dat techniek gezien mag worden. Verlaagde plafonds worden veelal achterwege gelaten. Dit heeft tot gevolg dat de kanaalunits steeds vaker in het zicht gemonteerd worden. Vrij-uitblazende units zijn niet wenselijk en veroorzaken tochtklachten. Mede hierom zie je steeds vaker een combinatie met een luchtverdeelslang.
Luchtverdeelslangen
Luchtverdeelslangen zijn uitermate geschikt zijn om te koelen èn te verwarmen. Wanneer de kanaalunit in koelmodus draait, zorgt de luchtverdeelslang door het enorme inblaasoppervlak van het luchtdoorlatend textiel voor extreem lage inblaassnelheden. Omdat de dichtheid verschilt, de gekoelde lucht is namelijk zwaarder dan de warmere lucht in de ruimte, wordt de warme lucht in de ruimte onder de slang naar beneden verplaatst door de koele toegevoerde lucht. In verwarmingsmodus wordt ook een overgroot deel van de lucht door het weefsel ingeblazen. Echter door perforatie toe te passen in de slang, wordt de stijgende warme lucht uit het weefsel in beweging gebracht door de hogere zijwaartse luchtsnelheid uit de perforatie. Een hybride oplossing: Verdringing (koeling) en inductie (verwarming) in één.
Geluid
De kanaalunits zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd. Ook op het gebied van geluid zijn de units een stuk stiller geworden. Bijkomend voordeel van een combinatie met een luchtverdeelslang is dat de textiele slang geen extra geluid veroorzaakt en een dempende werking heeft in de ruimte waar een deel van het weerkaatste geluid wordt geabsorbeerd en afgebroken.
Verlaagd plafond
De belangrijkste reden voor de ontwikkeling van platte kanaalunits was van oorsprong de toepassing in combinatie met een verlaagd plafond. Nog altijd is dit een veel toegepaste combinatie. Veelal worden de verlaagde plafonds in eilandvorm opgehangen. Ook in deze gevallen biedt een textiele luchtverdeling uitkomst. De kanaalunits hebben in dat geval een plenum met meerdere ronde aansluitingen. Middels een aantal bovenaansluitingen worden halfronde slangen, welk strak tegen het plafond gemonteerd, voorzien van lucht. Een tochtvrije inblaasoplossing met veel lagere inblaassnelheden dan de traditionele plafondroosters.
Plafair luchtverdeelpaneel
Een nieuwe ontwikkeling is het Plafair luchtverdeelpaneel. Het textiele luchtverdeelpaneel is een doorontwikkeling van onze standaard luchtverdeelslangen. De belangrijkste kenmerken zijn dat het paneel een geheel vlakke onderzijde heeft welke in één lijn loopt met het plafond, terwijl het eveneens textiele luchtdichte aansluitplenum zich geheel boven het plafond bevindt. De panelen zijn verkrijgbaar in de standaard module maten 600 x 600 mm en 1200 x 600 mm en zijn geschikt voor inleg in een systeemplafond. Ook deze panelen zijn prima te combineren met kanaalunits. Wanneer u dit overweegt, denken wij graag mee in het ontwerp.